Lećevica (Korušce): Svetkovina Duhova

U nedjelju 23. lipnja 2021. u Korušcima (Župa Lećevica) svečano je proslavljena svetkovina Duhova. Slavlje je predvodio fra Ante Jurić iz Splita s mjesnim župnikom fra Dušanom Džimbegom. Prije sv. mise održana je procesija oko groblja, a za vrijeme procesije pjevane su litanije u čast Duha Svetog. Pjevački zbor na čelu sa župnikom predvodio je pjevanje. U crkvu nisu mogli stati svi vjernici pa je veći dio ostao vani.

Fra Ante je u propovjedi istaknuo da je konačni i sveopći savez između Boga i čovjeka sklopljen ne samo predragocjenom krvlju Isusa Krista, nego i darom Duha Svetog. Simboli Duha Svetog jesu: vjetar, oganj i jezik. Ovog dana apostoli su dobili dar jezika. Govorili su tako da su ih svi mogli razumjeti. Prestaje rascjep starog svijeta i nesporazumi oko kule babilonske te započinje novi Božji svijet. Dar Duha Svetog dar je Uskrslog Isusa Crkvi. Duh Sveti darovatelj je ljubavi, tvorac jedinstva ili zajedništva. Evanđelje, isto kao i na drugu vazmenu nedjelju, donosi izvještaj kako se Isus ponovno ukazuje apostolima. On ih pozdravlja: “Mir vama!” Zatim im govori: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, bit će im otpušteni, a kojima zadržite, bit će im zadržani“. Mir kao dar uskrslog Isusa i Njegovoga Svetog Duha, ostvarenje je božićnoga anđeoskog pjeva. Tako se povezuju Božić, Uskrs i Duhovi kao izraziti dani mira.

Propovjednik je dodao: “U korijenu svih kriza najviše je ugrožen čovjek, njegovo srce, duša, nutrina. U pitanju je kriza duha i ljubavi. Današnji materijalistički čovjek jako malo moli ili uopće ne moli. A s molitvom sve stoji i pada. Bez molitve i pomoći odozgor, Riječ Božja teško može doći do našeg srca. Moramo se otvoriti nadahnućima Duha Svetog da bismo dobili Njegove darove: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Duh sveti rasvjetljuje naše misli, usmjeruje naše izbore i odluke kako bi bile u skladu s našim vječnim spasenjem. Duh Sveti stvara novi svijet i nove odnose. On je tvorac mira. S Njim je moguće uništiti progonstva, mržnju, ratove, nepravdu, nečovječnost, zablude, prijevare i svaku zloću. Danas nam najviše trebaju ljudi ispunjeni Duhom Svetim. On treba preobraziti nas osobno, naše obitelji i cijeli naš hrvatski narod. Zato ostanimo vjerni Bogu Ocu, Njegovu Sinu Isusu Kristu i Duhu Svetom. Ostanimo vjerni majci Crkvi i domovini Hrvatskoj!“

I u konačnici zaključio je riječima:

O Duše presveti, Duše vječne istine
Zauvijek ljubav utisni u srca nam.
Tada će život obnovljen radosno sjati
I duša će postati božanski hram.

fra Ante Jurić