Lonodon: Misa za Domovinu

U nedjelju 30. svibnja 2021. u crkvi Presvetog Srca Isusova u Londonu fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM London, predslavio je misu za Domovinu.

Fra Ljubomir je u propovijedi podsjetio kako su jezik, prve molitve, uspomene, kao i hod u vjeri vezani za Domovinu, a Dan državnosti poziv je na zahvalnost Bogu za domovinu. Zahvalnošću pokazujemo ljubav prema onima do kojih nam je stalo. Gdje nema zahvalnosti, nema poštovanja, ljubavi ni žrtve. Nezahvalnost vodi u otuđenje. Onaj tko je zahvalan, nema vremena za ljutnju i gorčinu. 14 stoljeća kršćanske povijesti urezani su u kamenje, ali i kosti naših svetaca i mučenika. Imamo generacije onih koji su stoljećima prolijevali krv za svoju vjeru i Domovinu. Naša je generacija doživjela ono što su prethodne generacije sanjale. Pozvani smo zahvaliti našim braniteljima, ali i sv. Ivanu Pavlu II. koji se zauzeo za nas kad smo bili potrebni pomoći. Onaj tko ne zahvaljuje, ulazi u gorčinu i sud, sukobe i prezir. Kada narod ulazi u poniznost, kaje se za grijehe, traži Boga cijelim svojim postojanjem, Bog se smiluje i ozdravlja zemlju. Pozvani smo zahvaljivati Gospodinu na prekrasnoj domovini i moliti za obraćenje njezinih stanovnika i trajni povratak Bogu. „Uvijek možemo ući u zagrljaj Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Hrvat je blagoslovljen u svojoj domovini, ali i na svim stranama svijeta, ako u svom srcu nosi svjetlo Presvetog Trojstva, jer tada može rasvjetljivati svijet i zemlje u kojima boravi. Domovina se voli zahvalnošću i izvrsnošću“, zaključio je fra Ljubomir.

Misu su sviranjem pratili Klara Romac, Ninoslav Bosančić i Marko Suton.

Lijepom našom pozdravljena je domovina, a prisutnima se poslije mise obratio hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini Nj. E. Igor Pokaz, koji je podsjetio kako je prije 31 godinu sazvan prvi višestranački Sabor zastupnika izabranih na slobodnim i demokratskim izborima. Tim činom krenula je izgradnja suvremene demokratske Hrvatske. Težak i zahtjevan put koji je iza nas, natopljen je krvlju naših branitelja, suzama naših majki i znojem svakog pojedinca koji se uključio u izgradnju naše zemlje. U stvaranju hrvatske države veliki obol dala je iseljena Hrvatska, naši brojni sunarodnjaci koji su desetljećima odlazili širom svijeta kako bi ostvarili svoje snove. Poznato je koliko se i zajednica iz Ujedinjene Kraljevine angažirala tijekom rata, ali i u nedavnim akcijama prikupljanja pomoći za potresom stradala područja. „Veselimo se tako i skorom početku Europskog prvenstva u nogometu gdje smo uvjereni da će nas Vatreni ponovno, ovog puta igrajući na ovim otocima, učiniti ponosnima i sretnima. Ono što često znamo reći – proud to be a Croat! Neka Bog čuva našu Hrvatsku!“ zaključio je veleposlanik Pokaz.

Slavlju je prisustvovao hrvatski vojni izaslanik brigadir Damir Terzić kojemu je fra Ljubomir čestitao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu formiranja Hrvatske vojske. Susret je obilježen i prigodnom spomen-fotografijom.

fra Ljubomir Šimunović