Metković: Duhovna obnova

Prvim danom korizme, Pepelnicom ili Čistom srijedom, započela je duhovna obnova u Župi sv. Ilije proroka u Metkoviću.

Dvodnevnu duhovnu obnovu 15. i 16. veljače 2024. predvodio je fra Mario Knezović koju je započeo duhovnim nagovorom u 17 sati govoreći o poniznosti koja je nužna za rast u duhovnosti. Tijekom svete mise u 18 sati fra Mario je posebno istaknuo narušenost današnjih obiteljskih odnosa, naglasivši da roditelji često nastoje zaštititi djecu od životnih izazova, čime ih zapravo izoliraju od stvarnosti, uključujući i križ koji je sastavni dio kršćanskog života Zato i ne čudi da mnogi mladi ne žele slijediti Isusa Krista ni kršćanstvo jer ne žele prihvatiti križ na koji nas poziva Isus Krist. Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom tijekom kojeg je fra Mario zahvalio Bogu na svemu te preporučio svaku osobu Božjoj ljubavi.

Drugi dan, u petak 16. veljače, fra Mario je govorio o dobrim djelima, milostinji i postu. Naglasio je važnost ljubavi kao pokretača dobrih djela te istaknuo da bez ljubavi dobra djela nemaju istinsku vrijednost ni za nas ni za one kojima su namijenjena. Ljubav je ta koja nas može i treba promijeniti, samo joj se trebamo u potpunosti predati, a najveća je ljubav Bog. U pobožnosti križnog puta fra Mario je pozvao prisutne da budu uz Isusa patnika te da osjete Njegovu muku koju je podnio radi nas. Tijekom mise fra Mario je potaknuo na post, ali na post koji je drag Bogu, koji proizlazi iz ljubavi prema Bogu i bližnjima te mijenja nas i čini dobro drugima.

Tijekom duhovne obnove vjernicima je pružena prilika za svetu ispovijed, koja je važan dio duhovnog rasta. U samo dva dana duhovne obnove fra Mario je uspio dodirnuti mnoge vjernike za koje je crkva sv. Ilije bila pretijesna.