Marienthal: Tradicionalno hodočašće Hrvata katolika

6. lipnja na Duhovski ponedjeljak, blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija (HKM), zajednica (HKZ) i župa (HKŽ) iz Rajnsko-majnskoga pastoralnog područja tradicionalno su hodočastili u franjevačko svetište Blažene Djevice Marije od Milosti – Gospe Žalosne u Marienthal, u organizaciji HKZ Wiesbaden i Hrvatske katoličke župe Frankfurt na Majni. Zajedno s njima hodočastili su i Hrvati katolici iz HKM Ludwigshafen na Rajni pod vodstvom voditelja tamošnje misije fra Slavka Antunovića.

Svečano misno slavlje predvodio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, u suslavlju s predstavnikom toga pastoralnog područja za svećenike, voditeljem HKZ Wiesbaden fra Kristijanom Montinom, župnikom HKŽ Frankfurt fra Petrom Komljenovićem i s još sedmoricom svećenika franjevaca.

Sve je na početku pozdravio gvardijan franjevačkog samostana u Marienthalu fra Paul Waldmüller. Potom je fra Kristijan Montina uime svećenika, redovnica i pastoralnih suradnika Rajnsko-majnskog pastoralnog područja uputio svima dobrodošlicu. Posebno je srdačnu dobrodošlicu uputio mons. Ivanu Štironji.

U uvodnoj riječi mons. Ivan Štironja zahvalio je na pozivu da može u tom lijepom svetištu predslaviti misno slavlje. U nadahnutoj propovijedi istaknuo je kako Gospu hrvatski narod časti u svim krajevima svoje domovine, dajući joj sebi bliska imena kako bi je osjećali bliže svoga srca, kako bi je više častili, ljubav joj iskazivali i molili je za njezin majčinski zagovor. „Bez obzira kojim imenom Gospu nazivali, ona je uvijek jedna te ista  – Majka Isusova i Majka Crkve – zagovornica Hrvatske i hrvatskog naroda, najvjernija Majka koja zna najbolje sve naše nevolje. Vjerske istine o Gospi upućuju na činjenicu da se u Gospinu životu nije događalo ništa bez Božjeg znanja i bez Božje volje. U našem životu bez Božjeg znanja i bez Božje volje događa se samo jedno, a to je grijeh. Zato nam valja biti u Božjoj blizini i zato smo danas tu. Ovo je ujedno i hodočašće našeg bogoljublja i rodoljublja koje svjedočimo i potvrđujemo ovdje upravo svojom prisutnošću. Zaogrnimo se danas plaštem Božjega blagoslova i milosti, plaštem Gospine zaštite i zagovora. Preporučimo joj cijeli svoj narod, cijelu Crkvu i sav svijet, osobito moleći da nam udijeli potrebni mir“, potaknuo je okupljene mons. Štironja.

Dodao je kako se u središtu našeg života nalazi križ. „Križ je u Kristovo vrijeme bio sprava za mučenje i znak smrti, ali ga je Krist učinio znakom pobjede i znakom uskrsnuća. Krist sa svojim križem uči kako se ništa ne radi za sebe nego za drugoga. Kroz povijest našeg hrvatskog naroda jako je istaknut i prisutan križ. Križ vidimo na više mjesta u našim crkvama, on resi naše obiteljske domove i ognjišta, križ je na našim ovozemaljskim počivalištima, na raskrižjima, često se nosi i kao ukras. U znaku križa krštavamo se i primamo sakramente. U njegovu znaku živimo, mičemo se i jesmo“, kazao je, istaknuvši posebno primjer za nasljedovanje zaštitnika Kotorske biskupije sv. Tripuna, sveca iz sredine 3. stoljeća, koji je ubijen samo zato jer se nije htio odreći križa i Krista. „Danas u Majci Mariji prepoznajmo svoju majku i svoga oca i odlučimo da ih nikada nećemo zaboraviti niti izdati njihovu vjeru i vrijednosti koje su nam ostavili djedovi i pradjedovi. Ključ za bolji svijet jest samo vršenje volje Božje. Samo tako možemo obnoviti i Crkvu i svoj hrvatski narod“, istaknuo je mons. Štironja.

Na kraju je fra Petar Komljenović zahvalnu riječ uputio mons. Štironji, koji je u subotu 4. lipnja u Frankfurtu podijelio sakrament sv. potvrde, a u nedjelju 5. lipnja i HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus u Kelkheimu. Izrazio je radost što su Hrvati ove godine došli na hodočašće u tako velikom broju. Posebno je zahvalio članovima Frame iz Wiesbadena, koji su odsjeli u Marienthalu dva dana i pohađali školu za animatore, a pomagali su na više načina i tijekom hodočašća. Istaknuo je također skupinu hodočasnika iz zajednice Mainz koji su hodočastili pješice zajedno s voditeljem zajednice fra Jurom Zebićem i časnom sestrom Anicom Markelić, pastoralnom suradnicom u toj zajednici, kao i skupinu hodočasnika koji su hodočastili na motorima iz Hanaua i Frankfurta.

Prikazne darove prinijeli su mladi u hrvatskim narodnim nošnjama, a milodari su bili namijenjeni Kotorskoj biskupiji.
Pjevanje na sv. misi uz pratnju na orguljama animirale su s. Pavimira Šimunović i s. Filipa Smoljo iz Hrvatske katoličke župe (HKŽ) Frankfurt na Majni. Misnom slavlju pribivalo je i više pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laika) na čelu s njihovim predstavnikom pastoralnim referentom u HKM Offenbach na Majni pastoralnim referentom Zvonkom Orlovićem. Misnom slavlju pribivale su i školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje djeluju u Biskupiji Mainz.

Na kraju je mons. Ivan Štironja uputio zahvalnu riječ svima na organizaciji tako lijepog hodočašća te je sve pozvao da dođu u Boku kotorsku, u kojoj se, kako je kazao, ima što vidjeti. Puna hrvatske katoličke kulture, a krase je 147 crkava i crkvica.

Nakon misnog slavlja mons. Ivan Štironja predvodio je molitvu i blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom. Prije misnog slavlja vjernici su imali prigodu za ispovijed i osobne molitve te su mogli sudjelovati u pobožnosti križnog puta kojega je predvodio mons. Štironja uz sudjelovanje Frame iz Wiesbadena.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić