Marija – 6. 2021.

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za lipanj 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Marulićev poučak. Uvodnik donosimo u cijelosti:

25. lipnja navršava se 30 godina od Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, koju je donio Hrvatski sabor te tako izvršio volju naroda, izraženu na referendumu 19. svibnja 1991. Za suverenu i samostalnu Hrvatsku glasovalo je 94% hrvatskih građana. Prošla desetljeća pokazuju da treba još mnogo dok se ostvari san o našim temeljnim pravima i slobodi, demokratskom poretku i vladavini prava.

Ove godine obilježavamo pola tisućljeća od tiskanja najznamenitijeg djela ”oca hrvatske književnosti” Marka Marulića. Riječ je o spjevu ”Judita”, u kojem se pisac zanimao za prošlost i bio zabrinut zbog tuđinskog osvajanja Europe. Stoga je svojim djelom htio pokazati važnost vjere koja čovjeka vodi pravim putem, daje mu hrabrost za život i pomaže da i u najtežim vremenima može ispravno urediti svoj odnos prema Bogu i bližnjemu. U pisanju se vodio načelom da treba ostati vjeran svojim narodnim i vjerskim korijenima, a istodobno razvijati svoja umjetnička ostvarenja u skladu s europskim kršćanskim vrijednostima. Dok je većinu djela napisao na latinskom, kako je to onda bilo uobičajeno, promicao je i jezik svoga naroda. Latinskim tekstovima uključio se u europska kulturna gibanja i obogaćivao ondašnji svijet, a hrvatskim pružao duhovnu hranu svojim sunarodnjacima i promicao svoje. Time je zapravo bio hrvatski veleposlanik u svijetu kršćanske kulture i marljiv promicatelj kulturnih i kršćanskih vrjednota među hrvatskim pukom. Držao je do drugih i drukčijih, ali i do sebe i do svoga te se svojim ponosio.

Nakon gotovo punih 9 stoljeća dobili smo ponovno svoju samostalnu i neovisnu državu. Kao njezini građani, dionici smo domovinskog identiteta, graditelji društvenih i kulturnih veza, pa moramo biti ponosni na svoju domovinu i promicati njezin boljitak. Kako ostati vjeran svojim hrvatskim i kršćanskim korijenima i vrijednostima, njih njegovati i time obogaćivati sebe i druge, svijetli nam je uzor i M. Marulić. Poštovanje drugih zbog navodnog mira, ne smije dovesti do naše nevjernosti sebi, upozorava nas papa Franjo (usp. „Svi smo braća“, 240). Dok u rodoljubnom i kršćanskom duhu kao živ i dinamičan narod izgrađujemo sebe, svoj narod i Domovinu, slijedimo načelo zajedničkog dobra po kojem smo se dužni brinuti o zajedničkom domu, jer sve što jesmo i imamo, Božji je dar i milost, kako je to i Marija iskusila.

Urednik


Kazalo:

Marulićev poučak (Urednik) 201
Za prestanak pandemije (Papa Franjo) 204
Majka otvorena srca (I. Bodrožić) 206
Od Veprica do Međugorja (S. Jerčić) 208
Ne za nešto, nego za Nekoga (P. Marin) 211
Tridentski sabor o Gospi (D. Aračić) 212
Duhovnica (A. B. Periša) 214
Sve raditi za Mariju (M. Sušac) 216
Iz obilja srca usta govore (D. De Micheli Vitturi) 218
Već 40 godina Međugorje okuplja hodočasnike (P. Lubina) 220
Briga, ali i blagoslov (N. Andrić-Novinc) 222
Pokreni se (R. T.) 224
Posjetiteljica posjetitelja (N. Kuzmičić) 226
Poziv na mir (S. Dragun) 227
Bubrezi i srce (K. Stipanović) 228
Isusova krunica (5) (Kajo) 230
Svetac (I. A. Rozić) 232