Vrgorac: Sv. misa na spomen 13 ubijenih svećenika i redovnika

Sveta misa na spomen 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskog dekanata u II. svjetskom ratu

U utorak 25. svibnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata fra Josip Repeša predvodio je svečanu spomen-misu za 13 ubijenih svećenika i redovnika u Biokovskom dekanatu.

S njim su slavili fra Željko Štrbac, župnik Kozice i Zavojana, don Dražen Radman, župnik Velikog Prologa-Dusina i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Među sudionicima misnog slavlja bio je i gosp. Vice Nižić, član Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški.

Trinaest svećenika i redovnika za koje se slavila spomen-misa svoje životno podrijetlo vuče iz Biokovskog dekanata ili su ovdje mučki ubijeni, članovi su Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8), Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije (1) i Splitsko-makarske nadbiskupije (4). 

Fra Josip je u homiliji predstavio kako je misa za žrtve rata, misa pomirnica, koja svojom žrtvom čisti pokojne, spominje se svih ostalih žrtava i moli za obraćenje krvnika. Mučeništvo se dvoznačno gleda, svatko iz svoje prosudbe: krvnici pomišljaju ubojstvom žrtvu zatrti, dok pravednik kroz žrtvu mučeništva postaje sjeme novih mladica kršćana, vjernika i pravednika. Slijedeći primjer Isusove molitve s križa, molitve sv. Stjepana prvomučenika pred smrt kamenovanjem, kao i niza mnogih mučenika do današnjih dana, vjerujemo da su i navedenih 13 svećenika svoju žrtvu preporučili molitvom koja vapi za obraćenjem krvnika i utvrđivanjem vjere među vjernicima. Molimo se mučenicima i slijedimo primjer primjerenoga kršćanskog svjedočenja usprkos žrtvama i progonima.

Blaženi Miroslav Bulešić, poslijeratna žrtva komunističke mržnje prema Crkvi, napisa u svom „Dnevniku“ da je njegova osveta na mržnju – praštanje. A bl. Alojzije Stepinac istaknuo je kako nam sve mogu oduzeti, ali sklopljene ruke ostaju najmoćnije oružje protiv zla. Slijedeći primjer bl. Miroslava Bulešića i bl. Alojzija Stepinca koji su svojom molitvom prkosili progoniteljima, budimo jamac pravih kršćanskih vrijednosti koje nam i danas trebaju. 

Na kraju misnog slavlja blagoslovljena je spomen-slika svih mučenika svećenika i redovnika Biokovskog dekanata koja će trajno ostati u crkvi u Vrgorcu za spomen i molitvu zagovora u vjerničkim potrebama.

fra Josip Repeša