Metković: Proslava sv. Ilije

Nakon devetnice i Jerihonskog bdijenja 20. srpnja proslavljena je svetkovina sv. Ilije proroka, nebeskog zaštitnika naše župe i grada Metkovića.

Svečano misno slavlje u 10 sati u župnoj crkvi sv. Ilije predvodio je don Damir Stojić, župnik Župe Duha Svetoga – Jarun (Zagreb), uz koncelebraciju svećenika iz Neretvanskog dekanata i nekolicine svećenika rodom iz Metkovića. Slavlje je pjesmom uveličao Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.

Don Damir je podsjetio da smo po krštenju svi proroci, glasnici Božje istine, dok je u starozavjetnom vremenu ta služba povjeravana samo izabranima koji nisu proricali budućnost, već su prenosili ljudima Božju poruku slušanjem, prenošenjem i opominjanjem. Zbog toga su često bili proganjani i ubijani. Prorok Ilija koji je živio u 9. st. pr. Krista pozivao je sunarodnjake da se okrenu Bogu (Jahvi). Nije se bojao, ali je itekako osjećao težinu svoga poziva. Duh Izabele (kraljice i žene kralja Ahaza) nije proganjao vladare i svećenike, već proroke jer su govorili istinu. Je li u nama utihnuo glas Istine? upitao se u propovijedi don Damir. Što bi nama danas govorio prorok Ilija? Don Damir je primijetio tri stvari: 1. bogopsovka u hrvatskom narodu strašno je prisutna kao malo gdje u svijetu, neka Božja riječ i blagoslov bude na našim ustima; 2. idolopoklonstvo koje se očituje u raznim oblicima ovisnosti (droge, kocka, kladionica, pornografija, društvene mreže…) koje vladaju nama ako nismo u stanju reći Ne!; 3. brak koji je mnogima izdržavanje, a ne sakrament (susret sa živim Bogom, međusobni rast supružnika i život) nasuprot kojem stoji zatvorenost životu i odgađanje ulaska u brak. Ne bojte se života jer Bog je Život i daje život! Budimo proročki narod! zaključio je don Damir.

Ranojutarnju misu u 6:30 služio je novi župni vikar fra Marko Pudar, a njegov brat don Robert bio je đakon na središnjem misnom slavlju.

Večernju misu u 20 sati služio je župnik fra Denis Šimunović, koji je na kraju svečane mise zahvalio svima koji su na bilo koji način uključeni u život župe i koji su svojim djelovanjem pomogli u proslavi svetkovine sv. Ilije.