Split: Predstavljanje knjige fra Stipice Grgata „Anđelko Milanović Litre“

U utorak 24. svibnja 2022. u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održano je predstavljanje knjige fra Stipice Grgata pod naslovom „Anđelko Milanović Litre“. Ova knjiga osma je po redu iz niza „Umnici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja“.

Na samom početku predstavljanja svim okupljenima obratili su se: voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu pri Akademiji znanosti i umjetnosti akademik Davorin Rudolf te provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Marko Mrše.

Uslijedio je središnji čin predstavljanja knjige posvećene glazbeniku fra Anđelku Milanoviću Litri. O samoj knjizi govorili su dr. Vito Balić, dr. Ivan Botica, dr. fra Stjepan Čovo te sam autor knjige fra Stipica Grgat.

Dr. Vito Balić u svom osvrtu ukratko je opisao građu knjige iz aspekta glazbe, posebno ističući ulogu fra Anđelka Milanovića Litre u razvoju crkvene glazbe nakon Drugog vatikanskog sabora te njegove zasluge za ponovno pokretanje lista Sv. Cecilija.

Dr. Ivan Botica, kao sumještanin fra Anđelka Milanovića Litre koji je rodom iz Otoka Dalmatinskog, osvrnuo se na sam lik fra Anđelka Milanovića, počevši od njegova rođenja pa sve do njegove smrti, s posebnim naglaskom na socijalno stanje mjesta i okolice iz koje je fra Anđelko potekao.

Posljednji recenzent bio je dr. fra Stjepan Čovo, koji je ujedno bio i učenik fra Anđelka Milanovića Litre, što je razlog zbog kojeg se u svom osvrtu najviše posvetio fra Anđelkovome redovničkom životu.

Na samom kraju svim okupljenima obratio se i autor knjige fra Stipica Grgat zahvalivši svima na dolasku kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku ovog spomen-djela na život jednoga vrijednog glazbenika i franjevca fra Anđelka Milanovića Litre.

Moderatorica predstavljanja bila je gđa Suzana Mihaljević, a u glazbenom dijelu programa, nastupile su časne sestre iz Zbora sestara milosrdnica, pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina.

fra Stipe Buljan