München: Koncert „Crobaroque“ hrvatskog ansambla “Projekt Lazarus”

MÜNCHEN – Ansambl Projekt Lazarus koncertnim nastupom u subotu 30. listopada u 19 sati u velebnoj crkvi svetog Pavla u Münchenu uspješno je izveo skladbe najznačajnijih hrvatskih ranobaroknih skladatelja.

Vrsni hrvatski glazbeni velikani: Daniela Perosa i Tanja Rupnik – soprani; Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar – mezzosoprani; Josip Čajko i Siniša Galović – tenori, Matija Mejić – bariton; Robert Palić – bas; Franjo Bilić – orgulje,  i dr. Martina Mičija Palić – umjetnička suradnica, producentica izveli  su odabrane skladbe Ivana Lukačića, Vinka Jelića, Damjana Nembrija i Francesca Sponge Uspera, pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića.

Na početku koncerta župnik fra Petar Klapež biranim riječima pozdravio je uvažene goste, kao i sve nazočne u crkvi sv. Pavla:

„Na hrvatskoj glazbenoj sceni od 2013. godine djeluje novi profesionalni ansambl pod nazivom „Projekt Lazarus“ iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine. „Projekt Lazarus“ osnovan je u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar, a idejni začetnik i osnivač ansambla je Robert Palić, član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentiranje hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi „Projekta Lazarus“ koji se realiziraju kroz dva osnovna procesa: istraživanje nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća, uz suradnju sa stručnjacima za navedeno razdoblje, uz istovremeno modeliranje profesionalnog ansambla neophodno za pripremu i izvođenje glazbenog materijala. Ansambl „Projekt Lazarus“ također je usmjeren na prezentiranje djela koja se rijetko ili gotovo nikada ne izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ili videozapisi.

U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika hrvatske glazbene baštine, nepresušnog vrela potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom krugu, glazbenici „Projekta Lazarus“ u prvim su godinama svojeg djelovanja izvodili djela skladatelja tzv. rane hrvatske glazbe, poput Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Ivana Šibenčanina. Posebno je potrebno izdvojiti Damjana Nembrija, skladatelja rođenog u Hvaru 1584. godine, čije je jedino sačuvano djelo „Brevis et facilis psalmorum“ iz 1641. godine ansambl „Projekt Lazarus“ izveo na nekoliko koncerata, a prigodno je 2015. g. obilježena i 120. obljetnica rođenja utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije dr. Dragana Plamenca, čije su posljednje istraživanje i studija bili upravo psalmi Damjana Nembrija.

Koncertom pod nazivom „Brevis et facilis psalmorum“ ansambl se predstavio u studenom 2016. godine i na „12. festivalu hrvatske glazbe u Beču“, nastupivši u St. Peterskirche. U dosadašnjem djelovanju ansambl je održao niz koncerata s ciljem upoznavanja šire publike s vrhunskim dostignućima hrvatskih skladatelja, nastupivši i u okviru ciklusa „Lux musicae“ u organizaciji Hrvatskog glazbenog centra, kao i ciklusa klasične glazbe „Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama“ u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. U prosincu 2016. godine „Projekt Lazarus“ učinio je svojevrsni programski iskorak kako bi obilježio 110. obljetnicu rođenja jednog od najvećih hrvatskih skladatelja dvadesetoga stoljeća – Borisa Papandopula. Na prigodnom koncertu pod nazivom „Papandopulo 110“, vrsnom su se glazbenom izvedbom predstavili mezzosopranistica Martina Menegoni, bariton Matija Meić, violinist Ivan Jakšeković i pijanist Božo Letunić.

Uz već spomenutog osnivača i voditelja Roberta Palića, umjetnički voditelj ansambla je dirigent Darijan Ivezić, umjetnička suradnica i producentica pijanistica Martina Mičija Palić, a vanjski suradnik ansambla uvaženi akademik i muzikolog Ennio Stipčević.

Dragi ljubitelji klasične glazbe, što sve posjeduje hrvatska glazbena baština, čak i prije poznatih velikana Johanna Sebastiana Bacha i Wolfganga Amadeusa Mozarta! Uživajmo zajedno u glasovima naših hrvatskih umjetnika“, zaključio je župnik fra Petar.

Na završetku koncerta uime Hrvatskog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu zahvalnu riječ izvođačima uputila je gđa. Sonja Lovrek Velkov, konzulica.

Ovaj koncert održan je uz potporu Hrvatske katoličke župe München, Generalnog konzulata RH u Münchenu te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatske turističke zajednice i Grada Zagreba.

Sudionik