München: Predstavljena knjiga “Tragovi vjere i ljubavi”

U organizaciji Akademskog kruga Hrvatske katoličke župe München i krovne udruge Hrvatska kuća München u subotu 23. listopada u crkvi st. Paul predstavljena je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi – 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“.

Prije predstavljanja slavljena je misa koju je predvodio fra Jozo Župić u zajedništvu s fra Marinkom Vukmanom i fra Darijom Micanom.

Nakon mise okupljene je pozdravio predsjednik Akademskog kruga Ante Moro. Među nazočnima bili su hrvatski generalni konzul u Münchenu Vladimir Duvnjak, veleposlanik Malteškog reda u Zagrebu i gradski vijećnik grada Münchena Michael Džeba te dr. sc. Neda Caktaš, predsjednica krovne udruge Hrvatska kuća München. Program je animirala studentica Antonija Barišić. O knjizi su govorili Božo Marić, Orlando Medo i fra Jozo Župić.
Božo Marić rekao je da je ova knjiga pokušaj stavljanja u okvir tragova koje je fra Marinko ostavljao, 40 Gulliverovih koraka, i to ne bilo kakvih, nego kako sam naslov kaže „tragova vjere i ljubavi“. Prisjetio se jedne zgode iz osamdesetih godina koju je želio podijeliti s okupljenima: „Poslao nam je fra Marinko dvanaest dresova s natpisom „Cor unum“ (jedno srce), sportsku opremu i lopte, s napomenom da osvojimo turnir! Osvojili smo turnir i nagradu za „fair play“, onašoj igri se pričalo, jer, zamisli, ovi ne psuju i ne fauliraju, ali igraju čvrsto s čudnim dresovima na kojima je latinski pisalo „Cor unum“ – jedno srce! Te 1984. godine u „komunističkoj Makarskoj“ tako se pripovijedalo! Ova kratka i prividno nevažna anegdota hologramski otkriva načelo fra Marinkova djelovanja, kako sam ga ja upoznao, a nisam sam: on daje i kad ne pitaš, iznenađuje pozitivno, podržava ustrajno, prati nenametljivo, radosti izvorno – rekli bismo prisno – ljudski! Zapravo bi se fra Marinko trebao zvati Božidar, Božji dar!“ zaključio je da knjigu shvaća kao druženje i participaciju fra Marinkova života.

Predstavljač Orlando Medo istaknuo je da ga je od trenutka upoznavanja fra Marinka Vukmana uvijek oduševljavala njegova otvorenost, srdačnost i komunikativnost. Tu svakako treba spomenuti fra Marinka kao humanitarca i dobrotvora, iskrenoga hrvatskog rodoljuba. Sve nabrojeno po mišljenju Mede, pomoglo je fra Marinku ostvariti mnoge kontakte, poznanstva, prijateljstva koja je često znao koristiti za dobrobit potrebitih.

Fra Jozo Župić poslužio se citatima Tina Ujevića koji je rekao da knjiga nije hrana, ali je poslastica; Marka Twaina: dobri prijatelji, dobre knjige i čista savjest – to je idealan život; Marka Tulija Cicerona: napraviti biblioteku u kući, znači podariti joj dušu, i nastavio: „Knjiga koja je pred vama prava je poslastica. Kad ju počnete, poželjet ćete nastaviti je čitati. To je uistinu dobra knjiga koja, kako reče provincijal fra Marko Mrše, ‘… jednim dijelom pokazuje načine na koje je fra Marinko kao svećenik i redovnik djelovao na planu izgradnje Božjeg kraljevstva na ovoj zemlji, ali uvijek mišlju i ciljem usmjerenim prema vječnosti’”.

Mons. Thomas Schlichting, resorni voditelj dušobrižništva i crkvenog života u nadbiskupiji München-Freising, u uvodu knjige je napisao: „S vama zahvaljujem Bogu, darovatelju svega dobra, za sve ono što ste kroz svoje životno svjedočanstvo, naviještanje i svećeničko djelovanje učinili s Gospodinom u svojoj zajednici“.

Osim predavača u programu su nastupili klapa Croatia München, pod dirigentskom palicom Teodore Festini, ženska vokalna grupa Lira HKŽ München, pod vodstvom s. Nikoline Bilić, te zbor FRAMA HKŽ München, pod vodstvom s. Nikoline Bilić.

Na kraju je fra Marinko Vukman spomenuo da je knjiga predstavljena u Zmijavcima, Hrvacama, Splitu, Zagrebu, Stuttgartu, Sindelfingenu, Herrenbergu, Leonbergu i sada u Münchenu. Najprije pred bivšim visočkim đacima, a sada u crkvi st. Paul. Prožimaju ga, kako je rekao, „osjećaji radosti i zahvalnosti“.

„Zahvalan sam svima onima koji su me poučavali, pratili, podržavali, bili potpora i ohrabrenje na postajama moga životnog puta. Zahvalan sam svim svojim pastoralnim suradnicama i suradnicima, socijalnim djelatnicima, a posebno vjernicima u župama u kojima sam djelovao i još uvijek djelujem. Zahvalan sam i svim sponzorima, kao i ljudima dobre volje iz mnogih naroda, puka i jezika. Osobitu zahvalnost dugujem urednicima ove knjige, svojoj mlađoj braći fra Šimunu Markulinu i fra Anti Akrapu, profesorima na KBF-u u Splitu. Zahvaljujem autorima brojnih članaka, a njih je više od trideset. Zahvaljujem i svima koji će uzeti u ruke ovu knjigu, čitati je. Dosad smo prigodom predstavljanja knjige prikupili više od 20.000 eura koje smo dostavili udruzi Anđeli, Caritasu Zagrebačke nadbiskupije za stradale u potresu na Banovini i Zagrebu, Fondu Gospe Sinjske, za obnovu zagrebačke katedrale i večeras za Malu školu u Varešu“, zaključio je fra Marinko.

fra Jozo Župić