München: Prva pričest

U subotu 15. lipnja 2024. u crkvi St. Michael, u središtu glavnog bavarskog grada Münchena, sakrament prve svete pričesti primilo je 128 dječaka i djevojčica Hrvatske katoličke župe München. Ovom broju prvopričesnika treba pridodati još petnaestak djece koja su se u župi pripremala za ovaj svečani događaj, a prvu pričest primila su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Petar Klapež u koncelebraciji s fra Franom Milanovićem Litrom i fra Slavenom Čekom, uz asistenciju redovitog đakona, gospodina Danijela Jurića. U crkvi se okupio velik broj vjernika, obitelji, rodbine i prijatelja koji su došli iz Domovine kako bi sudjelovali u ovoj svečanoj i posebnoj prigodi. Slavlje je započelo procesijom ministranata, prvopričesnika i svećenika koja se formirala ispred crkve St. Michael.

Dan prije svečanog slavlja prve svete pričesti održano je slavlje sakramenta sv. ispovijedi. Djeca su se tijekom protekle vjeronaučne godine marljivo i savjesno pripremala za ovaj veliki događaj uz pomoć svojih vjeroučiteljica: s. Viktorije Vukančić, koja je posebno doprinijela ljepoti prvopričesničkog slavlja, te vjeroučiteljice Anamarije Andrijević i gospođe Ivanke Jezidžić. Pjesme s dječjim zborom „Hrvatski slavuji“ i soliste za ovu prigodu uvježbala je s. Nikolina Bilić, koja je ujedno ukrasila i prvopričesničke svijeće.

Fra Petar je u propovijedi istaknuo kako je prva pričest posebna prigoda za svaku župnu zajednicu. Ona je najradosniji dan u životu svakog djeteta. Potom se obratio djeci: „Kao što majka svaki dan priprema hranu za vas da možete jesti kad osjetite glad, tako nam je potrebna i duhovna hrana. Isus je naša duhovna hrana. Pristupamo pričesti, a osobito svečano prvoj svetoj pričesti, jer želimo biti ispunjeni Isusom Kristom koji nas hrani svojim tijelom. Prva pričest je iznad svega slavlje u kojem slavimo Isusa koji je želio ostati uvijek uz nas i koji se nikada ne udaljava od nas.

Ovo slavlje moguće je zahvaljujući vašim roditeljima, djedovima i bakama, koji su vam od krštenja pomogli rasti u vjeri. Zato vas, dragi prvopričesnici, pozivam da od danas još više čuvate prijateljstvo s Isusom.“ Potom je fra Petar pozvao roditelje, bake i djedove da se mole za svoju djecu i unučad. „Molitvom i činom vjere sve se može. Vi ste svjedoci vjere svojoj djeci. Vodite ih nedjeljom u crkvu i živite od svete mise i nedjeljne pričesti. Virtualni svijet koji je danas dostupan ne nudi vašoj djeci ništa duhovno.“ Na kraju je zaželio svim prvopričesnicima da im svaka buduća nedjelja bude posebna te da im primanje tijela Kristova bude najvažnije u životu.  

Prvopričesnici su tijekom svete mise čitali misna čitanja i molitvu vjernika, a također su prinijeli darove na oltar. S radošću su palili svoje prvopričesničke svijeće, radujući se Kristovom svjetlu koje je tog dana na poseban način obasjavalo njihov život. Najsvečaniji trenutak svete mise svakako je bio kada su stupili ispred oltara i prvi put primili svetu pričest. Dok su na svoje ruke primali hostiju, Kristovo tijelo, mogla se na njihovim licima čitati velika dječja radost i predanost Isusu.

Nakon svete mise, po običaju, uslijedilo je zajedničko fotografiranje svih prvopričesnika sa svećenicima i njihovim vjeroučiteljicama te zatim pojedinačno i s obitelji. Nastavak slavlja uslijedio je u krugu obitelji za zajedničkim obiteljskim stolom s rodbinom i prijateljima.

s. Nikolina Bilić