Otok: Blagoslov i otkrivanje poprsja fra Anđelka Milanovića Litre

U subotu 17. 10. 2020. u Otoku Dalmatinskom upriličeno je otkrivanje spomen-ploče i poprsja fra Anđelka Milanovića Litre, poznatog glazbenika, franjevca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i profesora glazbe na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Splitu.

U 15:00 sati upriličeno je otkrivanje spomen-ploče koja je postavljena na fra Anđelkovoj rodnoj kući u Otoku Dalmatinskom. Prije samog čina otkrivanja fra Stipica Grgat, začetnik ideje i profesor u mirovini, ukratko je ispričao fra Anđelkovu životnu priču te zahvalio svima prisutnima što su se odazvali, a posebno rodbini fra Anđelka Milanovića Litre. Spomen-ploču otkrio je fra Stipica, a blagoslovio fra Nikica Ajdučić, župnik Župe sv. Luke u Otoku. Spomen-ploča je dar Franjevačkog samostana M. B. Lurdske u Zagrebu i mješovitog zbora Župe M. B. Lurdske.

Potom je, uz pozdravni govor, fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, otkrio i blagoslovio poprsje smješteno u centru Otoka Dalmatinskog ispred glazbene škole koja nosi ime fra Anđelka Milanovića Litre.

Okupljenima su se uz par riječi zahvale i čestitki obratili: načelnik Općine Otok Dušan Đula, dožupan Luka Brčić, ravnateljica OGŠ Jakova Gotovca Sinj Dobrila Veršić te uime obitelji fra Stanko Milanović Litre. Glazbene dijelove izveo je dječji zbor OGŠ Fra Anđelka Milanovića Litre pod ravnanjem prof. Petra Župića.

Brzojave su uputili brojne institucije u kojima je fra Anđelko djelovao te predstavnici civilnih i crkvenih vlasti među kojima su: mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, katolički bogoslovni fakulteti u Zagrebu i Splitu, Institut za crkvenu glazbu u Zagrebu, Nadbiskupijska klasična gimnazija u Splitu, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju te mnogi drugi.


Iz zahvale fra Stipice Grgata

… Stoga zahvaljujem ponajprije Gospodinu Bogu za sve što smo kroz proteklih 30 godina učinili i ostvarili na tom planu. Zahvaljujem provincijalu fra Marku Mrši što je danas s nama i otkrio ovo poprsje. Zahvaljujem fra Stanku Milanoviću Litri što nam se obratio u ime obitelji. Zahvaljujem svim državnim i crkvenim institucijama koje su sudjelovale u realizaciji ovoga projekta: Općini Otok, županiji Splitsko-dalmatinskoj, glazbenoj školi „Jakova Gotovca“, župi Sv. Luke. Zahvaljujem braći franjevačkog samostana M. B. Lurdske u Zagrebu, gvardijanu i župniku fra Ivanu Maletiću i njihovu mješovitom zboru na daru spomen-ploče. Zahvaljujem mladom umjetniku ak. kip. Marku Grgatu koji je dragovoljno izradio poprsje i darovao ga svome mjestu.

Zahvaljujem dječjem zboru glazbene škole „Fra Anđelka Milanovića Litre“ i njegovu voditelju prof. Petru Župiću.  

Zahvaljujem ustanovama i pojedincima koji su nam se danas pridružili svojim čestitkama i brzojavima: Nadbiskupu Marinu Barišiću, Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu, Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu, Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Zahvaljujem fra Izaku Špralji te bivšem ministru i počasnom građaninu Otoka dr. Draganu Primorcu.

Zahvaljujem svim Hrvatskim medijima, posebice Slobodnoj Dalmaciji, Glasu Koncila, Sv. Ceciliji, Vjesniku provincije, radio postaji Sinj, provincijalnim kućama časnih sestara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji su već ili će nakon ovoga na svojim novinskim i mrežnim stranicama predstaviti današnji događaj u Otoku. Zahvaljujem članovima otočkog Kuda „Kamešnica“ na njihovoj nazočnosti.

Zahvaljujem našoj voditeljici, novinarki i spikerici radio postaje Sinj Mariji Maroš. Hvala svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovoga projekta, a u ovoj zahvali nisu spomenuti. Hvala vama koji ste danas došli izbliza i izdaleka odati poštovanje i ljubav prema dragom Maestru.

I na kraju od srca zahvaljujem svim članovima uže i šire obitelji pokojnog Maestra koji su nam čitavo ovo vrijeme bili velika podrška. Hvala svima!