Pismo predsjednika VFZ-a

Svim Zajednicama franjevačkog nadahnuća

u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Draga braćo i sestre!

Na blagdan Svih svetih iz Franjevačke obitelji, tj. 20. studenoga 2008., završit će pripremno razdoblje za proslavu 800. te obljetnice potvrde Pravila i osnutka Franjevačkog reda (1209.-2009.). Nakon toga započinje Jubilarna godina. «Dostojno je i pravedno» da tu mi­losnu godinu dostojno i obilježimo, kako na vani (vanjskim slavljima i manifestacijama), ta­ko i iznutra (produbljivanje franjevačke karizme u našim zajednicama i duhovni povratak na «milost početaka»). Jedno i drugo, razumije se, želimo podijeliti i ponuditi braći i se­strama od kojih smo uzeti i kojima smo od Gospodina poslani kao duhovna hrana i okrjepa.

Na početku Franjina života stajao je križ u crkvici sv. Damjana. S tog je križa lik Krista Propetoga progovorio Franji i dao mu nalog: «Franjo – reče – idi, popravi moju kuću…» ( Čel 10).

Budući da se taj «Svetodmjanski» križ i govor s križa neizbrisivo urezao i obilježio cjelokupni kasniji Franjin život, mi smo – provincijalke i provincijali, na sastanku VFZ-a odlučili da se sva naša franjevačka događanja tijekom Jubilarne godine odvijaju u tom svetom znaku naše kršćanske vjere. Tako smo predvidjeli da svaka franjevačka zajednica, u dogovoru s drugim franjevačkim zajednicama na svom području, pronađe zgodno vrijeme kada će unijeti križ sv. Damjana u svoju crkvu i pred njim pripraviti duhovnu obnovu.

One franjevačke zajednice kojima je povjereno vođenje župa ili koje oko sebe okupljaju razne molitvene zajednice i skupine, mogle bi tu nazočnost «Svetodamjanskoga križa» iskoristiti kao prikladno vrijeme za održavanje tzv. pučkih misija u župi koje mogu trajati cijeli tjedan ili samo kraće kao duhovna obnova. Važno je da se to događanje odvija organizirano i u dogovoru s ostalim susjednim zajednicama, kako bi se izbjegla svaka kolizija. Također je važno da se na kraju svih duhovnih događanja organizira, ako je moguće, zajedničko (biskupijsko ili područno) euharistijsko slavlje kojemu bi u nazočnosti cjelokupne franjevačke obitelji na tom području predsjedao mjesni biskup.

Želja nam je, i tako smo odlučili, da taj «hod križa sv. Damjana» po našim zajednicama završi središnjim, odnosno završnim dvodnevnim slavljem u Zagrebu (18.- 19. rujna 2009.). To dvodnevno središnje i završno slavlje u Zagrebu odviti će se kako slijedi:

▪ 18. rujna 2009.: kulturno-umjetnički program u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, s početkom u 19 sati; ▪ nakon programa u Lisinskom slijedi cjelovečernje bdijenje u crkvi sv. Križa u Sigetu; to će bdijenje, u kojem će se izmijeniti cjelokupna franjevačka obitelj, trajati do 7 sati ujutro;

▪ 19. rujna 2009.: u 10 sati sv. misa u zagrebačkoj katedrali; misu će, u zajedništvu s drugim biskupima, predvoditi uzoriti gosp. kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Želja nam je da križ sv. Damjana posluži povezivanju naših franjevačkih zajednica u određenoj biskupiji (području) ili gradu. Stoga je potrebno da se u određenim gradovima:

● sastanu predstavnici naših muških i ženskih franjevačkih zajednica;

● da se na tom sastanku osnuje povjerenstvo ili odbor za organizaciju koji će napraviti program duhovne obnove i okupljanje oko križa sv. Damjana;

● da isto povjerenstvo ili odbor izvijesti svoje više poglavare o tom programu kako bi se i oni uključili u te događaje.

Zbog brojnosti franjevačkih zajednica, «hod križa sv. Damjana» treba početi već ove (2008.) godine, s blagdanom Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna 2008.) ili blagdanom Rana svetoga našega oca Franje (17. rujna 2008.) i završiti do završnog slavlja u Zagrebu, tj. do blagdana Rana svetoga našega oca Franje Franje iduće (2009.) godine. Moguće je s «hodom» početi i u Došašću ove (2008.) godine i završiti s blagdanom Duhova iduće (2009.) godine.

Pomoćni materijali:

◊ meditacije, razmišljanja, pjesme, tekstove časoslova za blagdan Sv. Križa i blagdan Rana sv. Franje… može se dobiti na CD-u u Word formatu, a također i jedna prezentacija meditacije u Power Pointu; sav taj priručni i pomoćni materijal može se pribaviti u Tajništvu VFZ-a.

◊ knjižica »Križ Svetog Damjana» od fra Roze Brkića, u izdanju Brata Franje, Zagreb 2006., u samostanu franjevaca na Kaptolu.

◊ «Križ sv. Damjana», veličine 180 cm, može se nabaviti preko provincijalnoga ministra zadarske provincije fra Josipa Sopte ili pak nešto manji kod fra Pere Vrebca, člana Provincije Bosna Srebrne.

Križ sv. Damjana iz Asiza pruža izvrsnu mogućnost da se progovori o franjevačkoj teologiji i kristocentrizmu koji je bio u središtu Franjina života i njegovu «popravljanju kuće», odnosno Crkve, a do divljenja ga je razvio bl. Ivan Duns Scot. Spomenuti je križ također izvrsna prigoda da se progovori i o ekume­nizmu. Iako je taj «Svetodamjanski križ» djelo nepoznatog autora, on je, poznato je, inspiriran sirijskom monastičkom tradicijom, što otvara mogućnost da se, kako rekosmo, progovori i o ekumenizmu, o čemu franjevačka obitelj ima zaista što kazati jer ima ne samo slavnu baštinu nego i nezaboravne osobe koje su se istakle na tom području.

Braćo i sestre! Obljetnica Reda i Pravila je milosna prigoda za našu osobnu i zajedničku duhovnu obnovu. U želji da Jubilarna godina bude obilna plodovima u razmišljanju i autentičnom svjedočenju franjevačke karizme u svim njezinim aspektima, svim Zajednicama franjevačkog nadahnuća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini želim svetu ustrajnost u ostvarenju gore navedenih ciljeva. Braćo i sestre, «Dok ima vremena, činimo dobro» (Sv. Franjo)!

dr. fra Željko Tolić, predsjednik VFZ-a