Samobor: Izabrano novo Nacionalno vijeće Franjevačkog svjetovnog reda

Franjevački svjetovni red održao je od 7. do 9. listopada  2022. XXI. redovni i VIII. izborni nacionalni kapitul u kući susreta Tabor u Samoboru.

Kapitul je okupio članove Nacionalnoga vijeća OFS-a, delegate iz svih područnih bratstava kao i predstavnike Franjevačke mladeži (Frama). U isto vrijeme se u Taboru održavala i Nacionalna skupština Frame.

Kapitul je započeo s radom u petak popodne pod predsjedanjem nacionalne ministre Anđe Slunjski. Ministra je na početku podnijela izvješće o životu i djelovanju Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda za trogodišnje razdoblje, od listopada 2019. do listopada 2022. godine. Istoga dana održan je i zajednički rad s Nacionalnom skupštinom Frame. Zajednički rad pridonosi boljoj međusobnoj povezanosti dvaju bratstava i planiranju zajedničkoga rada. Tom prilikom razgovaralo o mogućnosti istodobne pripadnosti Frami i OFS-u.

U subotu je Tibor Kauser, generalni minister OFS-a sudionicima Kapitula održao predavanje na temu Vodstvo u duhu služenja. Subotnji rad Kapitula uz to je bio posvećen pripremi preporuka i odluka na temelju smjernica proizašlih sa III. nacionalnog kongresa OFS-a i Frame.

U poslijepodnevnim satima održan je izborni dio Kapitula u kojem se biralo novi Nacionalni izvršni odbor. Predsjedatelj izbornog kapitula bio je Tibor Kauser, generalni ministar Franjevačkoga svjetovnog reda, a pastoralni pohoditelj fra Carlos Gines Campos Julve, TOR, član Konogerencije generalnih duhovnih asistenata OFS-a.

Za nacionalnu ministru izabrana je Marta Radoš (Primorsko-istarsko područno bratstvo), za zamjenicu nacionalne ministre Suzana Fiorenini (Splitsko-dubrovačko područno bratstvo), za nacionalnu tajnicu Antonija Kušanić (Zagrebačko područno bratstvo), za nacionalnu blagajnicu Božica Peremin (Zagrebačko područno bratstvo), za nacionalnog povjerenika za formaciju Anton Gržeta (Primorsko-istarsko područno bratstvo), za nacionalnog povjerenika za Franjevačku mladež Jozo Milić (Zagrebačko područno bratstvo), za međunarodnog vijećnika Goran Luketa (Splitsko-dubrovačko područno bratstvo) i za njegovog zamjenika Samanta Jadreško (Primorsko-istarsko područno bratstvo). Novoizabrana ministra je, nakon uvođenja u službu novoga Vijeća, preuzela predsjedanje Kapitulom.

Izvor: IKA (Informativna Katolička agencija)