Promina (Čitluk): Sveti Roko

16. kolovoza 2022. u 10:30 u dvorištu župne kuće u Čitluku proslavljena je svetkovina sv. Roka misnim slavljem koje je predvodio i na kojem je propovijedao don Ivan Perković, župnik Kistanja. U koncelebraciji su bili: fra Marko Duran, župnik, fra Božo Duvnjak, fra Zoran Jonjić i bogoslov Mario Karadakić. Misi su nazočili brojni vjernici iz Promine, a pogotovo iz Čitluka.

„Što nam poručuje kip svetog Roka? Sveti Roko je bio okužen na tijelu, a toliki u današnje vrijeme imamo krepko, njegovano tijelo, ali, nažalost, okuženo srce ranjeno: ohološću, zavišću, klevetom, laži, proklinjanjem, nepraštanjem, mržnjom, podjelama, psovkom, ubojstvom nerođenih i rođenih, razvratom i raznim vrstama ovisnosti. Današnji čovjek više truda polaže na brigu oko izvanjskog, a manje oko unutarnje čistoće i ljepote.

Kip svetog Roka uči nas da svoju vjeru treba hraniti ustrajnom svakodnevnom osobnom i zajedničkom molitvom, slavljem sakramenata – na osobit način nedjeljnim i blagdanskim slavljem euharistije i česte ispovijedi! Vjera nam ne smije biti jedan od ukrasa, već temelj svekolikog života! Sveti Roko je umro kao stranac, poput Isusa koji svojima dođe i njegovi ga ne prepoznaše. Upitajmo se jesmo li i mi jedni drugima stranci u obitelji – žena mužu i muž ženi, roditelji djeci i djeca roditeljima… Ima li dovoljno dijaloga u obitelji ili se zavaravamo stavom da je obitelji najbitnije priskrbiti materijalnu sigurnost? Koliki žive zajedno, a ne poznaju se i boje se iskreno razgovarati. Nije li to užasno?! Biti stranac onom tko mi je najbliži? Biti miljama udaljen od onoga koji je tu pored mene? Uz to, znamo li na licima onih koji nam svakodnevno dolaze ususret prepoznati lice Krista patnika potrebna pažnje i ljubavi? Nije bogat onaj koji umije steći i sačuvati stečeno bogatstvo, nego onaj koji umije svoje srce sačuvati bogatim bogateći se u Bogu. Po primjeru i zagovoru svetog Roka dao nam Otac Nebeski dovoljno mudrosti da to usvojimo i odjelotvorujemo u svom životu“.

Nakon mise bilo je druženje uz slatkiše i napitke koje su pripremile žene iz Čitluka. Članovi KUD-a Promona zapivali su nekoliko pisama po prominski.