Promina: Proslava blagdana Male Gospe

U Župi Promina u crkvi Gospe Čatrnjske proslavljen je blagdan Male Gospe. Za blagdan su se vjernici pripremali dvodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Božo Mandarić, župnik Lišana Ostrovičkih. Na sam blagdan slavlje je započelo u 10:30 sati procesijom i sv. misom koju je slavio fra Mijo Šabić, meštar novaka na Visovcu. Litanije i pjesme u procesiji pjevao je fra Mario Lemo, župni vikar Župe sv. Ante Padovanskog u Kninu. S fra Mijom su koncelebrirali: fra Marko Duran, župnik, fra Jakov Viro, župnik Kijeva i fra Mario Lemo, župni vikar u Kninu.

Pjevane dijelove sv. mise predvodio je i svirao novak fra Marin Kujundžić, a kod oltara su posluživali, čitali čitanja i molitvu vjernika fra Ante Mioč i fra Daniel Živković. Četiri djevojčice u narodnim nošnjama: Jana Pokrovac, Marija Zelić, Iva Budanko i Lara Bilandžija nosile su sliku Gospe Čatrnjske. Uz novake su kod oltara posluživali ministranti Mateo i Mia Validžić te Lana Čulina. Križ na čelu procesije nosio je g. Vinko Sarić, a Gospin barjak nosio je g. Rajko Žulj.

Fra Mijo je u propovijedi istaknuo kako Crkva slavi tri rođendana: Ivana Krstitelja, Gospin i Isusov. „Marija je od svog rođenja pa do smrti svoj život posvetila Bogu. Posvećenje je rad za Boga i čovjeka. To znači otvoriti srce Bogu i prihvaćati život koji nam je Bog darovao sa svim onim poteškoćama s kojima se moramo nositi. Potrebno je uvijek tražiti Božju pomoć i vjerovati da Bog sve može okrenuti na dobro. Nema nevolje koja ne može postati blagoslov i nema blagoslova bez križa.

Bog nas po Mariji poziva i potiče da mu budemo vjerni, da ustrajemo u dobru unatoč poteškoćama, da poput Marije ustrajemo u služenju Bogu i bližnjemu“, zaključio je fra Mijo.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji su se angažirali i darovali svoje vrijeme i znanje da blagdan Male Gospe bude svečano proslavljen.