Visovac: Susret odgojnih zavoda

Već je godinama tradicija da se jednom godišnje okupe braća iz svih odgojnih ustanova naše Provincije. Ovogodišnji susret održan je u subotu 27. travnja 2024. godine na otoku Visovcu, u Samostanu Majke od Milosti, Zipki serafina. Provincijal fra Marko Mrše zajedno sa sjemeništarcima i bogoslovima te njihovim odgojiteljima stigao je oko 10 sati, a novaci sa svojim odgojiteljima radosno su dočekali njihov dolazak.

Nakon kratkog druženja i osvježenja, braća su krenula prema crkvi Majke od Milosti gdje su molili Srednji čas. Nakon toga slijedilo je pokorničko bogoslužje koje je predvodio meštar novaka fra Tino Labrović. Ispit savjesti bio je temeljen na elementima slike Gospe Visovačke: Krist kao središte, Marija s rukama sklopljenim u molitvi, sveti Ivan Krstitelj koji ukazuje na Jaganjca Božjega te sveti Franjo koji u ruci drži križ, a u drugoj knjigu koja simbolizira Evanđelje, Pravilo i konstitucije Reda.

Nakon pokorničkog bogoslužja braća su pristupila sakramentu ispovijedi.

U 11:15 slavljena je sveta misa koju je predvodio mnp. o. provincijal fra Marko Mrše. Na početku je fra Marko zahvalio Bogu zbog njihovog susreta i potaknuo ih na veće međusobno zajedništvo te na zajedništvo s Gospodinom. U svojoj propovijedi Provincijal je potaknuo mladu braću da uvijek traže i upoznaju Gospodina jer će ga oni sutra drugima donositi i o Njemu govoriti.

Nakon ručka uslijedio je rekreativni dio dana. Jedna grupa otišla je u šetnju do Roškog slapa; druga grupa odabrala je putovanje brodom kroz kanjon Krke do Roškog slapa, a treća grupa odlučila je zaigrati balote. U 17:45 provincijal je predvodio svečanu Večernju, a nakon toga je uslijedila večera. Nedugo nakon večere, bogoslovi i sjemeništarci krenuli su put Splita i Sinja zahvalni Gospodinu za ovaj dan, za braću, za zajedničku molitvu, razgovor i druženje. Neka ih On podrži kako bi uvijek ostali Manja braća i služili mu s vjernošću.

fra Frano Kutleša