Sinj: Hodočašće Gospićko-senjske biskupije Gospi Sinjskoj

U subotu 14. listopada 2023. održano je Biskupijsko hodočašće vjernika Gospićko-senjske biskupije u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Na hodočašću se okupilo više od 1200 vjernika u pratnji župnika, župnih vikara, vjeroučitelja i pastoralnih suradnika. Hodočašće je predvodio mons. Zdenko Križić, gospićki biskup i novoimenovani splitsko-makarski nadbiskup, kojem je ovo bio prvi pohod Gospinom svetištu u Sinj prije slavlja preuzimanja službe nadbiskupa koje će se održati u subotu 28. listopada u crkvi Svete obitelji u Gospinom prasvetištu u Solinu.

Misnim slavljem u 11 sati predsjedao je nadbiskup Križić uz koncelebraciju fra Marinka Vukmana, gvardijana i upravitelja Gospina svetišta u Sinju, vlč. Mišela Grgurića, kancelara Gospićko-senjske biskupije, vlč. Nikole Turkalja, ekonoma Gospićko-senjske biskupije, i još 27 svećenika. Novog nadbiskupa i hodočasnike došli su pozdraviti i brojni vjernici Župe Gospe Sinjske i Cetinskog dekanata. Pješice Stazom Gospe Sinjske stigli su i hodočasnici iz Splita. Na misnom slavlju sudjelovao je i g. Miro Bulj, gradonačelnik Grada Sinja, sa suradnicima.

Evanđelje je navijestio o. Tiho Radan. Za vrijeme misnog slavlja pjevao je Mješoviti zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem mo. fra Jure Župića i s. Jelene Mijić, a prijenos misnog slavlja prenosili su Laudato televizija i internetske stranice župe i svetišta.

U homiliji nadbiskup Križić spomenuo je kako nam je Isus darovao Mariju za svoju majku, ne samo u metaforičkom smislu, već doslovno. Zbog toga mnogi vjernici hodočaste u marijanska svetišta, jer razumiju duboko značenje majčinske ljubavi i žrtve. Osvrnuvši se na evanđelje, u kojem je svjedočanstvo o Mariji zabilježeno očima svetog Ivana, nadbiskup je naglasio: „Sveti Ivan, opisujući Mariju, nije samo istaknuo njezinu prisutnost pod križem, već i njezino mjesto i njezin stav. Evanđelist ističe da je Marija stajala uz križ Isusov, točnije, da je stajala na nogama. To ne znači da nije osjećala bol i patnju, ali za evanđelista njezina čvrsta vjera održala ju je uspravnom U tom trenutku, sveti Ivan je promatrao Marijin unutarnji stav i njezinu nevjerojatnu vjeru“, naglasio je nadbiskup.

Nadalje, nadbiskup je istaknuo kako je sveti Ivan, u kontrastu s drugim evanđelistima, namjerno naglasio da je Marija stajala uz križ Isusov. „To je jedino mjesto u evanđeljima gdje se pojavljuje takav izraz ‘križ Isusov’. Na prvi pogled, taj izraz možda izgleda suvišan; jednostavno reći da je Marija stajala uz križ bilo bi dovoljno, bez dodatnih pojašnjenja. Međutim, evanđelist jasno želi istaknuti da je Marija stajala uz Isusov križ“, poručio je nadbiskup. Ovime želi naglasiti Marijinu duboku povezanost s Isusovom žrtvom, sudjelovanje u njoj do punine.

Nadalje, nadbiskup je istaknuo kako jasno vidimo u evanđelju da Marija ima poseban odnos s Raspetim na križu, što se razlikuje od odnosa Pilata koji se odnosi isključivo prema drvetu križa. Ovo postaje evidentno kada čitamo da je Marija stajala uz Isusov križ, dok je Pilat samo stavio natpis na drvo križa, a ne na sam križ Isusov. „Marija nije majka križa, već majka Raspetoga. Ona ga je rodila, hranila svojom krvlju dok je bio u njezinoj utrobi, a kasnije svojim mlijekom. Zbog toga su Isusovo tijelo i krv, prikazani na križu, također njezin dar i njezin dio“, naglasio je nadbiskup.

Zato, dok je promatrala svog Sina, mač boli probijao joj je srce, a njezina duša se, poput svake vjernice, suočavala s najčišćim činom vjere – vjerovati protiv svake očevidnosti da će Bog biti vjeran svojim obećanjima. U tim trenucima možemo prepoznati tminu koja nije fizička već tmina vjere, nade i ljubavi. To je tmina vjere koja se nadvila nad svima prisutnima, tmina nade koja je gotovo iščeznula, tmina ljubavi jer je čovjek raspeo Boga“, naglasio je nadbiskup.

„U tim trenucima Marijina prisutnost jest više od fizičke prisutnosti; ona je prisutna samom Božjom promisli. U trenutku kad je došao taj čas, Isus nam daruje Mariju kao majku i Ivana kao sina. No, Marija nije povjerena samo Ivanu, niti je Ivan povjeren samo njoj. Marija je povjerena svima nama, a mi smo povjereni njoj.

U svom obraćanju majci Isus je naziva: ‘Ženo’, što je naslov koji ne nalazimo u literaturi nijednog naroda ni u bilo kojem vremenu. Ovaj naslov jasno ukazuje na to da se ovdje ne radi o običnim obiteljskim odnosima, već o stvarima spasenja. Ovo je trenutak koji nas vraća na početak stvaranja. Marija postaje druga Eva, ona koja je naviještena nakon pada prvih ljudi. Kao odgovor na grijeh i Božji plan za spasenje čovječanstva Bog izriče riječi u Knjizi Postanka: ‘Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina, on će ti glavu satirati.’ Marija postaje druga Eva, postajući tako majkom svim živima, uključujući nas“.

Na kraju svoje propovijedi nadbiskup je pozvao sve prisutne da poput svetog Josipa „prihvate“ Mariju kao svoju Majku. Riječima: „Prihvaćajući Mariju kao svoju Majku, osiguravamo si nepokolebljivu zaštitu i obranu. Ona nas nikada neće napustiti i ostaviti nas same. Svojim vjernim obećanjem obećajmo i mi njoj da je nećemo nikada napustiti. To je jamstvo da nećemo zalutati na našem životnom putu“, zaključio je nadbiskup.

Na završetku misnog slavlja gvardijan fra Marinko Vukman obratio se okupljenima. Istaknuo je da je taj dan velik za Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske te da dijeli sreću i zadovoljstvo sa svećenicima i redovnicima, kao i s vjernim pukom Sinja i Cetinske krajine što su mogli pozdraviti monsinjora Zdenka Križića, novog nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupije, u najvećem marijanskom svetištu južne Hrvatske. Gvardijan je posebno istaknuo da su nadbiskupi prijašnjih generacija naglašavali kako je Gospino svetište u Sinju srce i duša Nadbiskupije.

Istakao je povijest djelovanja franjevaca i štovanja Gospe, napomenuvši: „U ovom svetištu i samostanu pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske franjevci djeluju od 1357. godine. Kroz povijest su dijelili sudbinu naroda, čuvali i širili svetu vjeru. Godine 1687. iz Rame je došla Gospina slika koja se štovala kao Majka od Milosti. Njezinu blizinu i zaštitu osjetio je nevoljni narod i branitelji 1715. godine u čudesnoj obrani Sinja od Osmanlija. Sinj je tada obranjen uz Gospin zagovor i hrabrost branitelja te se od tada Gospina slika štuje kao Čudotvorna Gospa Sinjska. Kao što su onda, tako i danas Sinj i Cetinska krajina žive pod zaštitom svoje Majke u čiju se čast trči i održava viteška igra Alka“, iznio je gvardijan.

Gvardijan je monsinjoru Križiću uručio fotomonografiju pod nazivom „Zauvijek okrunjena“ koja na 400 stranica bilježi dva značajna sinjska jubileja: 300. obljetnicu obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i 300. obljetnicu krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.). Uime samostana gvardijan je također uručio novčani dar za izgradnju filijalne crkve u Srbu, u Župi Boričevac, te naglasio da će i Grad Sinj podržati izgradnju te crkve.

U poslijepodnevnim satima održana je pobožnost Križnog puta prema tvrđavi Grad. 1998. godine sinjski franjevci započeli su projekt izrade postaja Križnog puta duž staze prema Gospinom Gradu, a cijeli projekt dovršen je 2015. godine. Pobožnost je predvodio nadbiskup Križić, a u molitvi su sudjelovali svećenici i vjernici. Kada su stigli pred spomen-crkvu Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske na Gradu, otac nadbiskup udijelio je blagoslov s križem prema četiri strane svijeta.