Sinj: Mlada misa fra Stipe Buljana

U nedjelju 7. srpnja u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske fra Stipe Buljan proslavio je svoju mladu misu. U pratnji svećenika, mladomisnikova kuma fra Antonia Mravka te propovjednika fra Perice Maslaća, roditelji Andrija i Anita Buljan udijelili su mu roditeljski blagoslov pred oltarom prije početka misnog slavlja.

Uz mladomisnika fra Stipu, kuma i propovjednika, na misnom slavlju koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, gvardijan fra Marinko Vukman, župnik Župe Bitelić don Josip Bečić te još tridesetak svećenika.

Na misnom slavlju okupili su se vjernici iz sinjske župe, kao i rodbina iz Sinja, Bitelića i Dicma. Slavlje su uveličali članovi Mješovitog zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. Ceremoniju misnog slavlja vodili su franjevački bogoslovi s bogoslovom Teom Tadićem.

Fra Perica Maslać, propovjednik na mladoj misi fra Stipe Buljana, u svojoj je propovijedi pozvao fra Stipu da bude čovjek molitve, reda, odgovornosti i rada. Posebno je istaknuo važnost samozatajnosti u svećeničkom pozivu. „Sve što radiš, čini na slavu Božju. Uz Božju pomoć i zagovor Gospe Sinjske želimo ti da budeš ponizni sluga Božji. Za sav trud koji ćeš podnijeti na zemlji ne traži priznanje od ljudi, nego imaj čvrstu vjeru u Onoga koji je rekao: ‘Velika je plaća vaša na nebesima’“, istaknuo je fra Perica.

Uime župne zajednice mladomisnikov kum i župnik fra Antonio Mravak zahvalio je Bogu što je fra Stipu pozvao za svećenika iz Župe Gospe Sinjske. Zaželio je mladomisniku da, po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske, slijedi primjer starije braće koja su svojim životom i radom širila slavu Božju u duhu sv. Franje Asiškog.

Provincijal fra Marko Mrše kazao je mladomisniku da je svijetu potrebna ponizna Crkva u čijem je središtu Isus Krist. „Budi ponizni sluga na prvoj službi koju ti je Provincija povjerila u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u Župi Majke Božje Lurdske“.

Drugi dio mladomisničkog slavlja nastavljen je u restoranu „Feniks“ u Dugopolju gdje su se okupili svećenici, redovnici, redovnice, mladomisnikova rodbina i prijatelji. Slavlju su nazočili gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj te načelnik Općine Dicmo Petar Maretić.

Mladomisnik fra Stipe na kraju slavlja obratio se prisutnima i zahvalio svima koji su ga pratili na putu prema svećeništvu. Posebnu zahvalu uputio je Bogu što ga je izabrao i pozvao, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj kojoj je posvetio svoj život i duhovni poziv. Uime obitelji zahvalu je uputio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji mlade mise, kao i dobročiniteljima koji su svojom darom pružili potporu.