Sinj: Svečani zavjeti

U nedjelju 18. rujna 2022. u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju dvojica bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Stipe Buljan i fra Josip Jurić Šolto, obojica rodom iz Sinja, položili su svečane zavjete u Redu manje braće.

Svečanim euharistijskim slavljem u 10 sati predsjedao je provincijal fra Marko Mrše u koncelebraciji s fra Sinišom Balajićem, magistrom bogoslova u Splitu, fra Ivanom Maletićem, magistrom bogoslova u Zagrebu, fra Antoniom Mravkom, župnikom Župe Gospe Sinjske, te još sedmoricom svećenika franjevaca. Pjevao je zbor Župe Gospe Sinjske pod vodstvom fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. Slavlju su također prisustvovali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, četvorica ovogodišnje svečanozavjetovane braće iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, nekoliko dijecezanskih bogoslova iz Splita, nekoliko redovnica, župljani Župe Gospe Sinjske te, konačno, prijatelji i rodbina slavljenika. 

Nakon navještaja evanđelja započeo je Obred zavjetovanja prozivkom kandidata. Potom je uslijedila provincijalova prigodna homilija. Nakon homilije fra Stipe i fra Josip pitani su o spremnosti za potpuno posvećenje Bogu i zahtjevima franjevačkoga redovničkog života. Za vrijeme pjevanja litanija svih svetih franjevačkog reda, zavjetovanici su se prostrli pred oltarom kao znak svoje potpune predanosti Bogu. Doživotne zavjete fra Stipe i fra Josip položili su u provincijalove ruke, nakon čega su se upisali u knjigu svečanozavjetovane braće Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a koja datira iz 1794. godine.

Pri koncu euharistijskog slavlja župnik fra Antonio Mravak uputio je čestitke i zahvalu uime gvardijana fra Marinka Vukmana i cijele samostanske zajednice u Sinju. Slavlje se potom nastavilo za obiteljskim stolom u samostanskoj dvorani.  

Našoj braći fra Stipi i fra Josipu želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovom daljnjem nasljedovanju Krista. Zahvaljujući za još dvojicu braće, ovom prilikom upravljamo Bogu i svoje molitve da radnike pošalje u žetvu svoju.

fra Valentino Radaš