Sinj: Vikend susret u Franjevačkom sjemeništu u Sinju

Od 1. do 3. ožujka 2024. održan je prvi ovogodišnji Vikend susret u sjemeništu u Sinju. Ukupno dvadeset i dvojica mladića odazvala su se pozivu svojih župnika i župnih vikara te su odlučili provesti nekoliko dana u franjevačkom sjemeništu.  Riječ je o mladićima koji pohađaju završne razrede osnovne škole u svojim mjestima pred kojima su važne odluke vezane za nastavak njihova školovanja. Gosti su stigli iz sljedećih župa: Sinj (filijala Brnaze), Otok, Imotski, Proložac, Gračac, Čista Velika, Vinjani i Ljubuški (BiH). Želimo izraziti posebnu zahvalnost župnicima i župnim vikarima koji su potaknuli svoje ministrante da se odazovu našem pozivu te su organizirali njihov dolazak i povratak kućama.

Program susreta, prema mišljenju svih sudionika i ocjeni u provedenoj anketi, bio je raznovrstan i zanimljiv. Za sve prisutne ovo je bilo prvo iskustvo boravka u sjemeništu, pružajući im jedinstvenu priliku da neposredno dožive život u sjemeništu i steknu autentičan uvid u svakodnevicu mladića koji tamo već duže ili kraće vrijeme borave. Na susretu se razgovaralo o duhovnom pozivu te su molitve bile upućene za nova duhovna zvanja. Kroz razgovore s mladićima iz sjemeništa i odgojiteljima gosti su mogli dobiti odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala.

Čak ni kišno vrijeme nije omelo naše mlade goste da tijekom svog boravka u Sinju istraže gradske kulturne znamenitosti, od Muzeja Sinjske alke do Svetišta i Franjevačke arheološke zbirke. Posebno zanimanje naših gostiju pobudio je boravak u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji o kojoj nisu puno znali, ali ih je iznenadila duga povijest i značaj te školske ustanove. Naši gosti imali su priliku upoznati i neke od nastavnika i učenika, jer je 2. ožujka 2024. godine u Gimnaziji organiziran Dan otvorenih vrata. U toj prigodi održane su i zanimljive radionice u školi na kojima su sudjelovali i gosti našeg sjemeništa. Prema želji mladića koji su nas posjetili, planiramo ponoviti Vikend susret u travnju te pozvati iste i nove mladiće da odvoje malo vremena kako bi nas još bolje upoznali i možda nam se pridružili već u idućoj školskoj godini!

Sudionik