Sinj: Znanstveni skup „Josip Kuletin i njegova djela“

U četvrtak 17. lipnja 2021. godine u Franjevačkom samostanu u Sinju održan je znanstveni skup o Josipu Kuletinu. Sinjanin Josip Kuletin rođen je 3. siječnja 1906.. Kršten je i krizman u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju kao vanjski đak. 1937. u Zagrebu je položio završni ispit na Državnoj muzičkoj akademiji. Oženio se 9. travnja 1928. Emerikom Lednicky u crkvi sv. Terezije Avilske u Požegi. S njom je dobio djecu Josipa, Zdenku i Nevenku. Njegov sin Josip umro je u drugoj godini života od meningitisa.

U Zagrebu je bio aktivan kao glumac pri Hrvatskom katoličkom omladinskom društvu RODOLJUB koje je osnovano 29. srpnja 1923. godine. U predstavi Grof Jamski ili poštuj oca Josip Kuletin igrao je ulogu Ivana, Robertova sina; u predstavi Ben Hur – ulogu Spasitelja; u igrokazu Sanje – ulogu Vinka, veleposjednikova sina.

Kao vojni kapelnik bio je djelatan u tri vojske: u Kraljevini Jugoslaviji, u NDH i u vojsci JA. Ulogu vojnog kapelnika obavljao je u Kninu, Štipu, Varaždinu i Karlovcu. Sredinom srpnja 1941. godine s Varaždinskom posadnom glazbom putovao je prema Staljingradu, međutim nakon nekoliko mjeseci vratio se u Karlovac zbog bolesti. Padom NDH-a predao se partizanima te tri tjedna bio kapelnik vojne glazbe 34. divizije JA, dva tjedna u Karlovcu i jedan tjedan u Zagrebu. 5. lipnja 1945. godine oko 11 sati po njega je u ured došao jedan vojnik, kazavši mu da ga zove OZNA da ispuni neki formular. Više se nije vratio.

Fra Jozo Župić napisao je životopis Josipa Kuletina „Josip Kuletin hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik“ tiskan 2019. godine, a 2020. godine tiskao je Kuletinove sačuvane note „Josip Kuletin, Sinjski alkari i druge skladbe“. Među sačuvanim glazbenim djelima otisnutima u spomenutoj knjizi nalaze se: Kanarinac je krivac, opereta u III čina, Sjene prošlosti, opereta u III čina, Dalmatinski biseri, Veseli mornari, Ustaška uzdanica, Sinjski alkari, Kroz splitske kale, Drniški pozdrav, Uspomena na Knin, Naš lijepi Karlovac, Hrvatski sam legionar, H-mol simfonija ekspozicija, Franz Schubert, arr. Josip Kuletin.

Znanstveni skup o Josipu Kuletinu započeo je u 9 sati i odvijao se u dva dijela.
Skup je započeo molitvom koju je izrekao fra Hrvatin Gabrijel Jurišić. Nakon toga je Natan Zlodre izveo na gitari Sonatu br. 21 u A-duru N. Paganinija. Pozdravne govore izrekli su: fra Jozo Župić, predsjednik Organizacijskog odbora, fra Ante Čovo, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, fra Joško Kodžoman, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije, uime Grada Sinja Božena Romac, uime VAD-a dr. Ivan Nasić te Petar Pavlović uime Gradske glazbe Sinj.

Uslijedila je glazbena točka Ivor Zlodre, E. Bozza, Arija za alt saksofon i klavir. Na klaviru je svirao Hari Zlodre. Program je vodio prof. Marko Duvnjak. Predavanja su održali: fra Jozo Župić: Život, djela i smrt; prof. Grgo Grubišić: Glazba. Koračnice. Život.; dr. Vito Balić: „Dalmatinski biseri“ – karišiki Josipa Kuletina za duhače i simfonijske orkestre; povjesničarka glazbe Bosiljka Perić-Kempf: Operete Josipa Kuletina u kontekstu hrvatskoga operetnog stvaralaštva između dva rata; dirigent Ervin Hartman mlađi: Josip Kuletin skladatelj za pihalne orkestre; prof. Hari Zlodre: Josip Kuletin, skladatelj jednostavnosti i vedrine i kapelnik znalac; prof. Tonći Ćićerić: Glazbena djelatnost Josipa Kuletina u kontekstu hrvatske vojne glazbe u prvoj polovici 20. stoljeća; dr. Zdenka Weber: Limene glazbe, puhački orkestri i njihova uloga u gradskom životu; Ivica Sečen: „U ime naroda“; fra Hrvatin Gabrijel Jurišić: Mučenici su svjedoci vjere. Nakon predavanja u 18,20 sati Gradska glazba Sinj svirala je u klaustru samostana Kuletinove koračnice Kroz splitske kale i Sinjski alkari pod ravnanjem prof. Grge Grubišića.
U 19 sati slavljena je sveta misa u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio gvardijan svetišta dr. fra Ante Čovo. S njime su slavili fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, fra Božo Norac Kljajo, fra Pavao Vučković i fra Jozo Župić. Misa je slavljena za Josipa Kuletina i sve žrtve Drugoga svjetskog i Domovinskog rata.

Izdvojit ćemo završnu misao u predavanju prof. Harija Zlodre: „Na jednom od svojih predavanja, akademik Ruben Radica rekao mi je jednu rečenicu koju i dan-danas pamtim: U valorizaciji i doživljaju nečijeg glazbenog djela, dva najvažnija suca su uho i srce, tek na trećem mjestu dolazi intelekt.
Ta se rečenica itekako može pripisati na djelo Josipa Kuletina. Kuletin je skladatelj dobrote, ljepote, istinitosti, humanosti i vedrine, skladatelj koji nije došao među nas da pomiče brda u glazbi, da ruši pa ponovo gradi, nego da od onoga zatečenog stvara radost. Nažalost, povijest je dokazala da takve duše, u vremenu u kojemu se zateknu, većinom smetaju sustavima i okruženju, jer kakvi god bili, čistoća im je nepoželjna i sumnjiva. Ipak, nama koji ostajemo i koji smo kadri to primijetiti, bljesak ovakve iskrice poručuje da je ona prava istina, na sasvim drugom mjestu“ .

U svojoj zahvalnoj riječi uime Organizacijskog odbora fra Jozo Župić je najavio i skoro tiskanje zbornika te planiranje tiskanja CD-a Kuletinovih koračnica i nekih dijelova Kuletinovih opereta.

fra Jozo Župić