Sitno: U zaseoku Radnići održana korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom

U petak 12. ožujka 2021. godine u zaseoku Radnići, koji pripada Župi Perković, održana je korizmena pobožnost križnog puta na otvorenom. U pobožnosti je sudjelovalo oko 100 župljana. Pobožnost je predvodio fra Mladen Kovačević. Ova korizmena pobožnost utemeljena je 2012. godine i otada u njoj rado sudjeluju župljani i vjernici susjednih župa.

Petnaest postaja križnog puta tvore izvorne rustikalne metalne skulpture, rad akademskog kipara, pričvršćene na ogromne prirodne kamene blokove. Neuobičajenih oblika, same po sebi predstavljaju umjetnička djela. Postavljene su na uzbrdici koja vodi od ceste Split – Drniš prema samom zaseoku na vrhu brda, s postajom uskrsnuća u središtu mjesta. Smještene su uz skromni lokalni put, u iznimno škrtom kamenitom okružju, usred okolnog trnja, drače i kupine.

Lokalnim ambijentom i specifičnim rješenjima ovaj križni put jasno simbolizira ne samo povijesno teški i vjernički život u tipičnom krajoliku Dalmatinske zagore, već nadasve nepokolebljivu vjeru vjerničkog puka da nakon trnovitoga ovoživotnog puta slijedi uskrsnuće po Kristu. Put križa uistinu je jedini, uski, strmi i trnoviti put koji vodi uskrsnuću i vječnom životu.