Škabrnja: Obljetnica sjećanja

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u večernjim satima 17. listopada 2022. godine, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Vukovarskoj ulici, kod murala posvećenog bojni Zrinski u Splitu, upalili su svijeće i izmolili molitvu za sve žrtve Domovinskog rata, za poginule hrvatske branitelje u herojskoj obrani Vukovara, za sve civilne žrtve i ubijene bolesnike iz vukovarske bolnice, za žrtve iz Škabrnje, za one kojih se nema tko spomenuti, a koji su svoje živote dali za Hrvatsku te za sve one za čije se grobove još uvijek ne zna.

Na sam dan obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje bogoslovi su se u ranim jutarnjim satima zaputili u Škabrnju na središnju komemoraciju za sve žrtve iz Domovinskog rata, a napose za stradale stanovnike Škabrnje, mahom stare i nemoćne koji su ostali na ognjištima, a nad kojima je velikosrpska ruka izvršila stravičan zločin.

Komemorativni program započeo je minutom šutnje za sve stradalnike na zapadnom ulazu u Škabrnju, koji se naziva Ambar, na početku ulice 18. studenog 1991. godine. Nakon toga, uz pjesme vjerske i domoljubne tematike, kolona sjećanja krenula je hodnjom do spomen-obilježja masovne grobnice na kojem su izaslanstva udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata položili zajednički vijenac.

Sveto euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, uz koncelebraciju koadjutora Zadarske nadbiskupije mons. Milana Zgrablića, šibenskog biskupa u miru mons. Ante Ivasa te još pedesetak braće svećenika, među kojima su bili svećenici franjevci Provincije Presvetog Otkupiteja: fra Božo Mandarić, fra Ante Čovo, fra Ante Tonko Bilić i fra Ivan Čupić.

Misnom slavlju prisustvovao je veliki broj vjernog puka, a slavlje je animirao zbor Župe Škabrnja.

Nakon svečanog blagoslova hodnjom Korak po korak kolona se uputila prema groblju svetog Luke evanđelista gdje su položeni vijenci te izmoljena molitva odrješenja.

fra Mate Šakić