Split (Trstenik): Održani „Dani svete Elizabete“

U Splitu na Trsteniku održani su „Dani svete Elizabete 2022.“. Program se odvijao tri dana s tri različita sadržaja.

Prvi dan, u subotu 12. studenoga 2022. Vijeće Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu organiziralo je područno hodočašće svetoj Elizabeti Ugarskoj u Splitu na Trsteniku. Fra Domagoj Volarević, OFM, gvardijan u Franjevačkom samostanu „Otac fra Ante Antić“, pozdravio je hodočasnike, a nakon njega i Mila Šuto, OFS, područna ministra. Fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent, vodio je prije mise pokorničko bogoslužje, a potom je obavljena procesija sa slikom svete Elizabete koju je predvodio fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent. Sliku su nosile Mila Šuto i Mira Maslov, a križ Zoran Jurišić. Nakon procesije fra Damjan je predslavio misu i propovijedao na temu „Sv. Franjo Asiški i molitva“.

Obred Obnove zavjetovanja evanđeoskoga života članovi područnog OFS-a obavili su poslije navještaja Riječi Božje.

Pjevanje za vrijeme procesije i mise animirala je Jasna Šabić, OFS.

Na samom kraju područna ministra Mila iskreno je zahvalila svim sudionicima i, po zagovoru svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda, izrazila zahvalnost Bogu i zaželjela da sve prožme pouzdanje u Boga i Njegovu ljubav! 

 Drugi dan, u nedjelju 13. studenog 2022. Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ organiziralo je prije i poslije misa u 7 h, 9:30 i 19 h karitativnu akciju prikupljanja pomoći najpotrebitijima „Kruh svete Elizabete“.

Treći dan, u četvrtak 17. studenoga 2022. proslavljen je blagdan svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda uz sudjelovanje pet bratstava OFS-a grada Splita. Misu je predslavio i propovijedao fra Ivica Jurić, OFM, profesor praktične teologije na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Suslavili su područni duhovni asistenti fra Damjan Glavaš, OFMConv, Josip Vrdoljak, TOR, fra Stipe Nimac, OFM i fra Domagoj Runje, OFM, profesor Biblije na KBF-u Sveučilišta u Splitu te voditelj Biblijskih večeri četvrtkom u Splitu na Trsteniku.

Na samom početku, fra Ivica je blagoslovio sliku svete Elizabete koju je 2021. godine naslikala Karin Grenc, istaknuta splitska kiparica i slikarica, s opusom koji pripada vrhuncima moderne hrvatske sakralne umjetnosti. Slika je načinjena tehnikom akrila na drvenoj ploči, formata 52 x 43 cm. Figura svetice odiše dostojanstvom stava, prožeta je plavim bojama i blistavošću smeđe-zlatnih tonova aureole. Karin je ovim radom gradila svoj dijalog sa svetom Elizabetom nadilazeći stvaranje djela tek kao puki likovni čin. Osmišljavanje slike započela je i prije prvog poteza, tražeći i nalazeći neopisive niti duhovnosti u vremenu kada je živjela sveta Elizabeta, ali i danas kada se žar njezinog predanja i dalje širi. Sveta Elizabeta posvetila se drugima prihvativši siromaštvo kao način života. A to darovanje potrebnima Karin Grenc je prikazala naramkom darova koje ova velika i sveta žena nosi potrebitima.

Nakon blagoslovne molitve održana je procesija sa slikom svete Elizabete koju je predvodio fra Ivica. Mira Maslov i Matija Jeličić nosile su u procesiji sliku, a križ Mladen Knezović.

Poslije blagoslova slike i procesije slavljena je misa. Propovijedao je fra Ivica na temu: „Sveta Elizabeta Ugarska – svetica ljubavi prema bližnjima i potrebitima“.

Pjevanje za vrijeme procesije i mise animirao je Ante Čavlina, student treće godine teološkog studija na KBF-u.

Na kraju slavlja mjesna ministra Mira zahvalila je Bogu, svetoj Elizabete i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom slavlju.

Pastoralni program „Dani svete Elizabete“, kako prošlih, tako i ove 2022. godine, bio je u službi trajne formacije, samoevangelizacije i evangelizacije svjetovnih franjevaca i svjetovnih franjevki, kao i svakog čovjeka dobre volje, da bi postali i bivali svjedoci zdrave punoljetne, odrasle i zrele vjere (usp. Generalne Konstitucije OFS-a, Trajna formacija, čl. 44.).

Tekst: fra Stipe Nimac, OFM
Fotografije: Maja Duspara, OFS i Dijana Skelin, OFS