Staševica: Misa na spomen smrti fra Karla Ćuluma

Svečanom sv. misom u 10:30 u utorak 24. svibnja 2022. godine u župnoj crkvi u Staševici obilježen je ovogodišnji Fra Karlov dan – spomendan na zavojanskog župnika i mučenika fra Karla Ćuluma. Misno slavlje predvodio je dr. sc. don Jerolim Lenkić, župnik Pakoštana. S njim su slavili fra Josip Bebić, gvardijan Franjevačkog samostana u Zaostrogu i župnik Zaostroga, don Marin Marčić, župnik Muća Donjeg, don Dražen Radman, župnik Dusine, i fra Marko Bitanga, dugogodišnji župnik Zavojana, a sada župnik Staševice, domaćin i organizator ovog slavlja. U misnom slavlju sudjelovalo je i tridesetak štovatelja fra Karla Ćuluma koji su došli iz Zavojana, Rašćana, Zagvozda, Doca, Stabline te nekoliko vjernika iz Staševice.

Don Jerolim je u homiliji istaknuo mučenike kao istinske svjedoke vjere i ljubavi prema Isusu Kristu. Oni su za vjeru, za istinu, za Krista dali najviše, svoj život. Poučeni Kristovim riječima iz evanđelja, nisu ljubomorno čuvali svoj život za sebe i svjedočeći za Krista nisu se bojali onih koji ubijaju tijelo, a dušu ne mogu ubiti. Poput svetih mučenika i fra Karlo je svjedočio za Krista svojim redovničkim i svećeničkim životom i mučeničkom krvlju. U kratkim crtama iznio je fra Karlov životopis. Fra Karlo se rodio 1885. godine na Silbi. Za svećenika je zaređen 1910. godine. Prva služba bila mu je služba prefekta (odgojitelja)  sjemeništaraca u Sinju, a potom je obavljao župne službe. Bio je župni pomoćnik u Vrlici, potom  župnik Drašnica te župnik Pline. Posljednja mu je služba bila služba župnika u Zavojanima, gdje se u ratnom vihoru isticao u zauzimanju za ugrožene, pomagao siromašnima i dizao svoj glas protiv mjesnih komunista-partizana koji su ubijali njegove župljane koji se nisu htjeli prikloniti njihovoj ideologiji i pokretu. Zbog toga su ga 25. svibnja 1943. godine mučili i ubili. Ubili su njegovo tijelo, ali dušu nisu mogli ubiti. Fra Karlo nas sada gleda iz Božjeg kraljevstva kojim mu je uzvratio Otac Nebeski za dobro koje je činio kao čovjek, redovnik i svećenik…

Na kraju sv. mise zaostroški gvardijan fra Josip Bebić pozdravio je sve prisutne i pohvalio fra Markovu upornost u rasvjetljavanju fra Karlova života i njegove mučeničke smrti te obilježavanju obljetnica njegove smrti. Nakon toga domaćin i organizator ovog misnog slavlja fra Marko Bitanga zahvalio se ocu gvardijanu, predvoditelju slavlja don Jerolimu Lenkiću, drugim svećenicima i svim prisutnima.

fra Marko Bitanga