Split (Trstenik): Susret bogoslova s fra Darkom Tepertom

9. veljače 2024. godine, u predvečernjim satima, u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja susreli su se s fra Darkom Tepertom, generalnim tajnikom za formaciju i studije Reda manje braće koji djeluje u Generalnoj kuriji u Rimu. Susret je održan povodom organizacije susreta svih europskih franjevačkih bogoslova od 15. do 19. srpnja 2024. godine u Asizu i na La Verni.

Nakon kratkog predstavljanja i uvoda, fra Darko je kao glavni motiv organizacije susreta istaknuo zabrinutost zbog opadanja broja redovničkih zvanja diljem Europe. Nadalje je govorio o specifičnom načinu funkcioniranja hrvatskih franjevačkih provincija koje su usmjerene na pastoralnu skrb te koliko je ta usmjerenost održiva u svjetlu smanjenja broja zvanja i promjenjivih potreba. U tom kontekstu iznio je nove perspektive i pristupe razmatranju ove situacije.

Fra Darkov cilj je potaknuti razmišljanja i postaviti pitanja o temama koje će biti predmet rasprava tijekom susreta u Asizu. Te teme bit će predmet rasprave na susretu zajedno s braćom iz same Generalne kurije, što je i razlog zbog kojeg je već obišao mnoge bogoslovije diljem Europe.

Već su predložene neke teme za raspravu, poput evangelizacije kroz medije, postizanja ravnoteže između aktivnosti i kontemplacije, otkrivanja dubljeg smisla franjevačkog poziva, tehnika slušanja i osluškivanja događanja te načina kako na njih odgovoriti, posebno u osobnom susretu s drugima. Bit će riječi i o tome kako danas istinski živjeti franjevaštvo u Europi. Osim ovih tema, očekuje se da će biti istaknute i mnoge druge koje će biti u fokusu rasprava na budućem susretu u Asizu.

fra Stjepan Raić