Sveta misa na spomen trinaest ubijenih svećenika i redovnika Biokovskog dekanata u II. svjetskom ratu

Svečanu spomen-misu za trinaest ubijenih svećenika i redovnika u Biokovskom dekanatu u ponedjeljak 25. svibnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je fra Josip Repeša, župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata u koncelebraciji s fra Dujom Jukićem, župnik Kozica i Zavojana, don Ivan Đonlić, župnik Stilja i fra Marko Bitanga, župnik Staševice.
Fra Josip je u homiliji predstavio kako je misa za žrtve rata misa pomirnica koja svojom žrtvom čisti pokojne, spominje se svih ostalih žrtava i moli za obraćenje krvnika. Trinaest svećenika i redovnika svoje životno podrijetlo vuku iz Biokovskog dekanata ili su na njegovom prostoru mučki ubijeni. Svećenici i redovnici za koje se slavila spomen-misa članovi su Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8), Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije (1) i Splitsko-makarske nadbiskupije (4).
Njihovo svjedočenje i žrtva ne smiju biti zaboravljeni, a još manje iskorišteni za mnoge današnje prijepore. Bog je taj koji život daje i oduzima, Bog je onaj koji će krvnike potaknuti na pokajanje ili osuditi zbog tvrdoće njihove srca. Nabrajajući sve žrtve rata, često se postavlja pitanje tko su njihovi krvnici, tko se odlučio dignuti ruku na sveto i nedužno. Često se rade crno-bijele podjele koja je strana ispravna ili pogrešna. Ne pretpostavlja se uvjet samo pod čijom se „oznakom na kapi“ radilo nedjelo, nego s kakvim se motivom krenulo. Propovjednik je zato uzeo drukčiji model razlikovanja: branitelj domovine u ratu brani svoju domovinu, onesposobljuje neprijatelja, čak i ubija, ali čuva dostojanstvo obrane. Takvi će neprijatelja nakon smrti pokopati, civile i zarobljene čuvati te tako dušu sačuvati. Krvnici su redovito „branitelji ideologije“, bez obzira pod kojom se oznakom bore. Takvi će ne samo neprijatelja ubiti, grob oskvrnuti, civila i nemoćnog mučiti, nego i svoga ubiti zato što ga upozorava na zločin. U vrijeme podjela potrebno nam je učiniti pravu podjelu poštujući i prepoznajući dobre ljude koji su se silom prilika našli na nekoj od sukobljenih strana.
Propovjednik je pozvao okupljene na molitvu za sve žrtve rata, s koje bilo strane sukoba, te za njihove krvnike za obraćenje.