Svetkovina Krista Kralja

Što se broji na dan isplate?

Jednom će stvarno biti ozbiljno. Jednom svi mi moramo položiti račun. Jednom dolazi dan obračuna. Dramatična financijska kriza koja potresa cijeli svijet, razočaravajuće nam pokazuje, da za sve jednom dolazi dan. Kuće od karata ne mogu trajno izdržati. Sruše se. Isto tako i divlje financijske špekulacije.

Ali ne radi se o tome na sudnjem danu o kojemu Isus danas govori. Ono što se na konačnom sudu broji, nešto je drugo, nego što se broji u svijetu. Tu se više ne radi o privrednom uspjehu ili neuspjehu, niti o političkoj moći, niti o društevnom priznanju. Da, što osobito iznenađuje, ne radi se ni o religioznim djelima, ni i pobožnosti ni o crkvenoj korektnosti.

Isusov govor o Božjem sudu na kraju vremena pozna samo jednu mjeru za to o čemu se konačno radi, jednu jedinu koja odlučuje o nebu i paklu, o blaženstvu ili sudu: “Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”

Samo jedno se broji: Jesmo li vidjeli nevolju bližnjega ili ne? Jesmo li je ublažili ili ne? Jesmo li skromno i jednostavno pomogli ili ne? Na sudnjem danu ne će se pitati o religiji, ni o rasi, bogatstvu ili slavi. Broji se jedino i samo ono što smo učinili siromasima.

Ova Isusova poruka ipak je iznenađujuća. Jesu li se pobožni uzalud mučili, da žive pobožan život?  Znači li to da je jedan zao grešnik koji je učinio dobro siromasima već spreman za nebo? Hoće li najveći registar grešnika kod suda Božjega biti ugašen, ako su dali jesti gladnima, krov strancima?  

Isus točno to kaže. I on to obrazlaže: Ovi siromasi, gladni i žedni, stranci i goli, bolesni i zatvorenici, svi su oni “moja braća”, kaže Isus. I to što je njima dobrog učinjeno, to je meni učinjeno. Isus, brat svih nevoljnika! Tko njih prezire, prezire Isusa. Tko njima pomaže, susreće Isusa.

Ove Isusove riječi revolucionirale su svijet. One su jednostavnu ljubav prema bližnjemu uzdigle na najvišu mjeru. Po njima ćemo jednom biti mjereni. Odluka pada već danas. Tamo gdje susrećemo brata, sestru u nevolji. Neka nam Isus pomogne da to ne previdimo. I da njega ne previdimo!

Fra Jozo Župić