Zavojane: Fra Karlov dan 2021.

U utorak 25. svibnja 2021. godine svečanom svetom misom u 10 i 30 sati u Zavojanima obilježena je 78. godišnjica mučeničke smrti uzoritog člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Karla Ćuluma, zavojanskog župnika. Zbog pandemije sveta misa slavila se na otvorenom u sjeni župne crkve Male Gospe.

1943. godine na ovaj dan nakon stravičnog mučenja fra Karlo je ubijen, a mjesni komunisti partizani su negdje sklonili tijelo. 1956. godine zapalili su župnu kuću u kojoj je živio. Pokraj crkve Male Gospe u Zavojanima, u kojoj je fra Karlo s vjernicima slavio Boga i podigao svoj glas protiv nepravde i zločina koje su činili, 1961. godine postavili su spomen-ploču na kojoj su napisali laži o njegovu životu i krivnju za njegovo ubojstvo pripisali drugima.

Sv. misu predslavio je i homiliju održao fra Marko Bitanga, nekadašnji dugogodišnji župnik Kozice i Zavojana, a sada župnik Staševice. S njim je slavio don Marin Marčić, župnik Muća Donjeg. U misnom slavlju sudjelovali su fra Karlovi štovatelji iz Zavojana i okolnih mjesta.

Na temelju svetopisamskih čitanja iz slavlja mučenika fra Marko je u svojoj homiliji progovorio o slavlju svetih mučenika u Crkvi. Uz Blaženu Djevicu Mariju mučenici su se prvi počeli štovati u Crkvi. Zavojanski župnik fra Karlo Ćulum, jedan od mučenika Crkve, koji je poslušao Isusove riječi, koji svoj život na ovom svijetu nije čuvao za sebe, već se izložio, podigao svoj glas protiv nepravde i zločina koji su činjeni nad njegovim nedužnim župljanima… „U ovoj sv. misi“, kazao je fra Marko, „molimo za njega, ali se i njemu molimo da nas zagovara kod Gospodina u našim životnim poteškoćama te da poput njega svoj život ne čuvamo ljubomorno samo za sebe, već da ga trošimo žrtvujući se za druge“. „Fra Karlo je“, nastavio je propovjednik, „bio u narodu omiljen svećenik, zauzet župnik koji je zbog vjere položio svoj život Bogu na slavu“. Fra Marko je izrazio nadu da će jednog dana i fra Karlo biti uzdignut na čast oltara te da će u Zavojanima biti velebno slavlje. Na kraju mise fra Marko se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom slavlju.

Rino Ćapin